Kroatien

Fakta om Kroatien

Innan man reser till en destination vill många veta lite mer om själva resmålet. Därför har vi samlat lite fakta till dig som kommer  till Kroatien. Vi ber dig dock ha förståelse för att denna fakta om Kroatien är insamlad efter bästa vetande.

Grundläggande fakta

  • Yta: Fastlandet är 56 542 km² och arealen för vattnet uppgår till 31 067 km² .
  • Större städer: Zagreb, Split, Dubrovnik Split  och Zadar.
  • Invånarantal: 4,25 miljoner invånare (2013).
  • Nationella strukturer: Övervägande antalet av befolkningen är kroater, andra nationella minoriteter är serber, slovener, ungrare, bosnier, italienare, tjecker mm.
  • Valuta: Den nationella valutan är den kroatiska Kuna (HRK) där 1 kuna motsvarar 1,35 krona. Euron planeras att införas år 2019. Valutaväxling är möjligt på officiella växelställen (banker, post, resebyråer) till aktuell växelkurs. Det finns goda betalningsmöjligheter med kreditkort (t.ex. Diners, Visa, American Express, Eurocard, Master Card).
  • Språk: Kroatiska är det officiella språket. Överlag talas god engelska (speciellt i turisttäta områden) och, beroende på var i Kroatien du befinner dig, kan du även komma runt med kunskaper i tyska och italienska.
  • Nödnummer: 112
  • Landsnummer: +385

 

Helgdagar i Kroatien

Följande helgdagar i Kroatien är värda att hålla koll på under din vistelse. Exempelvis kan öppettiderna variera på grund av helgdag.

1/1- Nyår 6/1 – Trettondag jul Påskdagen
Annandag påsk 1/5 – Arbetarnas dag 22/6 – Antifascistiska kampens dag
25/6 – Nationaldagen 5/8 – Tacksägelsedagen 15/8 – Maria-Himmelfärd
8/10 – Självständighetsdagen 1/11 – Allhelgonadagen 25/12 och 26/12 – jul

Klimat

I Kroatien finns två klimatzoner. I inlandet är det övervägande kontinentalt klimat, delvis även bergsklimat medan det i kustområdet är angenämt Medelhavsklimat med många soltimmar, torra och heta somrar, milda och fuktiga vintrar. Här kan du se några exempel på genomsnittliga dagstemperaturer:

Medeltemperatur Istrien Maj 22° – Juli 28° – Sept 24°
Medeltemperatur Dubrovnik Maj 22° – Juli 30° – Sept 25°
Medeltemperatur Split Maj 20° – Juli 27° – Sept 23°
Medeltemperatur Hvar Maj 20° – Juli 28° – Sept 24°
Medeltemperatur Zadar Maj 24° – Juli 31° – Sept 25°

 

Köra bil i Kroatien

Kroatien har en bra utbyggd infrastruktur i form utav vägar. Här finns nya motorvägar som håller hög standard men även äldre vägar med mycket trafik. Värt att veta är att flera motorvägar och leder är avgiftsbelagda.

 

Kroatien med husdjur

Även husdjur är välkomna att spendera semestern i Kroatien. Vid gränskontrollen undersöks veterinärintyg så kontrollera att din hund eller katt är rätt vaccinerad innan avresa samt att djuret har ett ID-chip.

Video

Medicinska Centar Vodice

Dental Centar Dubravica

Weekendresa till Kroatien

Njut i maj i Kroatien

+46702 614 710
 info@blueswantravel.com
  Gamla Strandlinjen 4 b 
433 35 Partille, Sverige

© Copyright 2019 by Blue Swan Travel