SIBENIK

Sibenik är en av de äldsta kroatiska städerna och ligger i centrala Dalmatien.

Guide Šibenik
Sibenik är en av de äldsta kroatiska städerna och ligger i centrala Dalmatien. Staden har en livlig historia och en mängd naturliga skönheter. Många historiska sevärdheter, 5 nationalparker och 2 naturparker lockar många besökare från hela världen. Den vackra kusten och bukten i Sibenik Riviera döljer 242 öar och väntar på att du hittar dem.

Upptäck Sibenik – en stad med ett rikt kulturarv

Den mest kända symbolen för staden Sibenik är katedralen Sv. Jakova, som är listad på UNESCOs världsarvslista. Det är unikt i världen eftersom det byggdes uteslutande av sten utan bindemedel och är dekorerad med 72 stenporträtt av medborgare som bodde i Sibenik under byggandet. Förutom katedralen har staden 24 kyrkor och 6 kloster.

4 fästningar, många vallar, torn och stadsportar är befästningar i staden. På den 70 meter höga kullen finns fästningen Sv. Mihovil med vacker utsikt över hela Sibenikkanalen. Många evenemang hålls idag i fortet. De känner också till Svets fästning. Nikole, Sv. Ivana och Šubićevac.

Gamla stan kärnan är full av vackra medeltida palats och hus. En av de mest kända torg är Square 4 Wells, som byggdes av Juraj Dalmatinac och Central Town Square, som i århundraden var centrum för det offentliga och sociala livet. År 1750 öppnades det första stadskaféet på detta torg.

VISA BILDERNA

Hela Sibenik Riviera är stolt över sina vackra och rena stränder där hela dagen avkopplande och njuter av doften av saltet med ljudet av outtröttliga syrsor garanteras. Den integritet som erbjuds av små vikar eller populära stränder med många aktiviteter gör att alla besökare kan koppla av och njuta av sommarens glädje.

Den vackraste och mest populära stranden för turister är sandstranden Solaris, som ligger nära Sibenik. Stranden är ca 4 kilometer lång och har tilldelats den blåa flaggan, vilket är en indikator på havets kvalitet. Förutom sol och hav, kan du njuta av det rika utbudet av vattensporter, restauranger och lekplatser.

En populär stenstrand är Jadrija, som ligger några kilometer norr om Sibenik. Denna strand är idealisk för familjer med barn. Aktiva semesterfirare kan njuta av ett rikt utbud av extra innehåll, och i många cateringmöjligheter kan förfriskningar göras med glass och juice.

Njut av det turkosa havet med en vacker utsikt över gamla stadskärnan tillåter stadens strand Banj. Denna vackra stenstrand är idealisk för familjer med barn på grund av de olika faciliteterna och för älskare av olika sportaktiviteter.

Grön semester i Sibenik – För älskare av intakt natur och äventyr

Det finns fyra nationalparker och två naturparker i Sibenikområdet. Dess skönhet och bevarande imponerar och inspirerar många naturälskare och aktiva semesterfirare.

Inte långt från Sibenik är nationalparken Krka. Det är attraktivt på grund av magiska vattenfall och rik flora och fauna. Under långa promenader med träkorsningar kan besökare nå den största sluttningen – Skradinski buk. På vissa ställen i parken kan du simma.

Gå på ett äventyr och navigera bland de 89 öarna i Kornati National Park, ett äkta paradis för seglare och dykare. Knappa vegetation, skyddade vikar och kristallklart turkost vatten är en symbol för de öar som du kommer säkert vill veta mer.

Vandrare och bergsklättrare rekommenderas att besöka nationala parken Plitvicka jezera Kornati Krka. Förutom dessa nationalparker ligger nära Sibenik också Velebit naturpark och Vransko-sjön.

1. International Children’s Festival – En unik och bekräftad kroatiskt kulturevenemang hålls varje sommar i Šibenik. Festivalen stöds av UNICEF och samlar artister från hela världen som försöker kulturellt väckabarn och utveckla kreativitet och fantasi.
2. Terraneo Festival – en utomhusfestival som hålls varje sommar i Zadar och Sibenik, omfattar ett rikt ekologiskt program med de mest kända träffarna av kända inhemska och utländska musiknamn.
3. Kväll av Dalmatian Šansone – en berömd Šibenik händelse som traditionellt hålls i augusti. De mest kända inhemska musikerna underhåller publiken med ackord, orkester, klapa eller ensemble.
4. Medeltida Fair – I september, i anledning av St. Mihovila håller en medeltida mässa i Šibenik som visar staden och livsstilen i Sibenik under renässansen.

Genom gatorna i Sibenik sprider de många restaurangerna och krogarna doften av de bästa traditionella rätterna. Šibenik-köket är baserat på medelhavsmat, fisk- och kötträtter, olivolja och toppviner i närliggande vingårdar. Den traditionella rätten i denna stad är risotto.

Populära restoranger i Sibeik;
1. Restaurang “Uzorita”
2. Restaurang “Två sjömän”
3. Restaurang “Admiral”
4. Restaurang “Tinel”
5. Restaurang “Castello”

Visste du

Šibenik främjar en lång tradition av att sjunga i Unescos icke-materiella arv. Sibeniks klapa sång är en del av kulturell identitet och bidrar till att bevara sina traditionella värderingar. I ljuden av de mest populära klapa-låtarna kan du njuta av Klapa-kvällarna som traditionellt hålls varje torsdag under juli och augusti.
Šibenski Kanal
Šibenski Kanal sv. Ante, en av de vackraste delarna av Adriatiska kusten och de vackraste hamnarna i staden, blir äntligen tillgänglig för medborgare och turister.
Canal St. Ante är en del av det bredare läget “Kanal – Luka”, ett betydande landskap skyddat 1974. Längden är över 2000 och är bred mellan 140 och 220 meter. Det är porten till Sibeniks öppna hav och ingången till staden. Samtidigt slutar kanalen symboliskt änden av Krkafloden, och slutligen sitt sista inträde i Adriatiska havet. Det är synligt från alla delar av Sibenik och även om det är nära till staden och relativt lättillgängligt, har det förblivit isolerat och okänt av historiska skäl.

Med den naturliga skönheten vid första anblicken och den vackra panoramautsikten över Sibenik, Sibenik-skärgården och fästningen St. Nicholas, kanalen har många kulturella och naturliga värden.

Šibenik fästning
Fort St. Mihovil byggdes vid mynningen av floden Krka i havet, på en stenig kulle, sextio meter över havet. Livet i staden Sibenik började i det, som för första gången nämndes i historiska källor år 1066 vid den kroatiska kung Petar Krešimir IV.

Dagens fästning erkänner kontinuiteten i byggandet från 13 till 18-talet, men mest av det går tillbaka till 15 och 1600-talet. Dess planlösning har en oregelbunden fyrkantig form. I östra delen av fästet finns två kvadratiska och två polygonala torn i norr. De viktigaste fästningens entré, gotiska funktioner, ligger på östra sidan.

Arkeologisk forskning inom det monumentala komplexet har funnit många rester av materialkultur från förhistoria till slutet av medeltiden. Inuti fästningen var kyrkan St. Mihovil som nämns i de historiska källorna redan under 1200-talet.

.

Från fästningen St. Mihovila, vid havet, leder till dubbla vallar som hamnar på stranden av en stor gotisk grind. De byggdes i början av 15-talet och användes för att fästningsförsvararen skulle dra sig tillbaka till havet i händelse av fara.

I 2014, ett projekt av revitalisering av Fort St. Mihovila, finansierad av EU-IPA IIIC-BRI-fonden inför anslutningen, som omfattar återuppbyggnaden av fortet och byggandet av sommarstudiet med 1077 platser. Fort St. Mihovila blir sålunda ett erkänt monument av kulturarv som är tillgängligt för besökare och en plats som främjar kulturturism genom att organisera olika kulturella, musikaliska grupper.

Från Sibenik 4 km det finns Amadria Park med 4 Eksklusive hotell hotel Jure.,hotell Jakov. hotel Ivan ,hotel Ivan.
Amadria Park är en unik reseort utanför Sibenik. Det är mest känt för sina 5 stränder som sträcker ut sig över den 4 kilometer långa kuststräckan. Omgärdat av Medelhavets vackra växtlighet erbjuds modern inkvartering i en fantastisk miljö. Bland stränderna kan nämnas en underbar sandstrand som ligger vackert placerad mitt i området och binder samman de många attraktionerna i närheten. I en liten havsvik med små klapperstenar som svalkas av ett kristallklart hav ligger Spa Beach. Och det finns Familj Beach för barnfamiljen med mycket att göra,
Gratis Miniklubb för barn mellan 3–12 år
Solaris Kids club är kostnadsfritt och är en miniklubb avsedd för barn mellan 3-12 år.
Öppet 6 dagar i veckan, två tider per dag, från; 10:00-12:00 & 17:00-19:00.
Här finns både inomhus- och utomhusaktiviteter med mycket lekar, sång, dans, pyssel, filmvisning, disco och Solaris Express Train.
Aktiviteter för vuxna
Sport Center – Basket, Beach Volleyboll, Bordtennis, Badminton, Street Workout, Pilates, Yoga, Utomhusbio, Magisk Show (fyrverkeri, artister, jonglerare, dansare),
En Vogue Beach Club – (strandparty), Legend Beach and Night Club – (livemusik & DJ’s).
. I På Amadria Parks exklusiva spa erbjuds en mängd olika behandlingar för både kropp och själ eller upptäck spaet på egen hand och bada i någon av de sex uppvärmda poolerna, varav två är fyllda med havsvatten.

Äta ute:

Medelpriset för en tvårätters middag exklusive dryck är ca 150 kr.
En öl kostar ca 15-20 kr.

Nöjen:

Vodice är en livlig kuststad, och hamnen kantas av caféer, restauranger och barer. Under högsäsong höjs pulsen på nattlivet avsevärt.

Transfer:

Transfer från flygplatsen i Split - Zadar till Vodice ca 1 timme och 15 minuter. Observera att transfertiden kan bli betydligt längre under högsäsong då trafiken är intensiv. Transfern sker vanligtvis eller det går bra att beställa.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

+46702 614 710

Ringa oss

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Pirovac

Sommarresor Solaris Beach Resort

Sommarresor Imperijal

Klimatvård

+46702 614 710
 info@blueswantravel.com
  Gamla Strandlinjen 4 b 
433 35 Partille, Sverige

© Copyright 2019 by Blue Swan Travel